امیر سیاح، رئیس مرکز ملی بهبود و محیط کسبوکار وزارت اقتصاد، درحالی از آغاز فروش و توزیع دارو از طریق سکوهای اینترنتی بهصورت رسمی و از یک ماه آینده خبر میدهد که وزارت بهداشت بهعنوان متولی در حوزه دارو با این اقدام مخالف است.
داروخانهها سالهاست که با معضل بدهی چندینماهه بیمهها به آنها، مشکل در تأمین نقدینگی و… دستوپنجه نرم میکنند و هنوز سر پا هستند؛ اما برآیند صحبت کارشناسان این نتیجه را برایمان روشن میسازد که با اجرای این طرح بهتدریج داروخانهها از رده خارج خواهند شد.
شهرام کلانتری خاندانی، رئیس انجمن داروسازان ایران، سال گذشته اعلام کرده بود که «براساس سیاستهای ابلاغی، تولیت حوزه سلامت با وزارت بهداشت است و هرسازمانی که بخواهد در این زمینه ورود کند، باید خود را با سیاستگذاریهای وزارت بهداشت تنظیم کند.» او صحبتهایش را با یک اما، اینگونه ادامه داده بود که «درمورد پلتفرمهای اینترنتی دارو، نهادهای اقتصادی کشور وارد شدهاند و بهدنبال سهمخواهی از بازار دارویی کشور هستند.»
چالشهای پیشرو
معاون غذا و داروی دانشگاه علومپزشکی مشهد اظهارنظر دقیق دراینخصوص را منوط به ابلاغ جزئیات آن دانست و اظهار کرد: هنوز در جریان جزئیات این موضوع قرار نداریم، اما با کلیات آن موافق نیستیم. نظر ما این است که باید مردم از داروخانهها دارو تهیه کنند؛ برای بیماران خاص یا برخی موارد شاید بتوان استثنا قائل شد، اما موافق این نیستیم که این استثنا بخواهد به همه تسری پیدا کند.
علی روحبخش در گفتگو با شهرآرا، با اشاره به اینکه این کار کنترل و نظارت بر عرضه دارو را بیشتر نمیکند، اضافه کرد: علاوه بر این نمیدانیم دارو به دست چه کسی میرسد؛ بخشی از داروها در داروخانه تحتکنترل هستند و چهبسا که فردی در حال سوءاستفاده از نسخه دیگری باشد.
لزوم توجه به زنجیره دارو بهجای آغاز فرایند جدید
«اکنون دولت، پول سازمانهای بیمهگر و بیمهها نیز پول داروخانهها را پرداخت نمیکنند و این چرخه سبب میشود داروخانهها هزینه شرکتهای پخش و این شرکتها نیز هزینه تولیدکننده را نپردازند و در نهایت تولیدکننده نیز قادر به واردات یا خرید مواد اولیه دارو نخواهد بود.» این روایت رئیس انجمن داروسازان خراسانرضوی از زنجیره فعلی تولید و عرضه دارو در کشور است.
از دید معاون غذا و داروی دانشگاه علومپزشکی مشهد «اکنون به این زنجیره توجه نشده و قرار است فرایند دیگری با هزار، اما و اگر آغاز شود.» حال به نظر میرسد فعالیت سکوهای اینترنتی برای عرضه دارو با وجود مخالفت متولیان این امر، بیشتر شبیه به پاککردن صورتمسئله است.
اطلاعات بیماران در اختیار سکوهای اینترنتی
روحبخش درباره معایب اجرای فروش اینترنتی دارو، با بیان اینکه حذفشدن داروخانهها یکی از معایب این کار است، اظهار کرد: بخش مهمتر این است که با فروش اینترنتی دارو، اطلاعات بیماران در اختیار سکوهای اینترنتی قرار میگیرد و ممکن است مورد سوءاستفاده افراد قرار بگیرد.
وی ادامه داد: افراد در داروخانه با نسخه مراجعه میکنند و علاوه بر اینکه اصالت نسخه تأیید میشود، دارو توسط پزشک داروساز کنترل میشود؛ بنابراین مسئولیت آن را میپذیرد، اما در فروش اینترنتی این نکات دیده نشده است. دارو خارج از شبکه عرضه میشود و ممکن است فردی که برخی داروها (نظیر داروهای خوابآور و…) را تحویل میگیرد، از آنها سوءاستفاده کند؛ بنابراین پاسخگویی در بستر اینترنتی وجود ندارد و این امر ممکن است خطرناک باشد.
«در هیچجای دنیا دارو بهصورت اینترنتی عرضه نمیشود.» این جمله را روحبخش بیان کرد و افزود:، اما در ایران باید از مسئولان پرسید که چرا اصرار بر عرضه اینترنتی دارو دارند؛ زیرا اکنون دسترسی مردم به دارو مشکل نیست؛ ضمن اینکه اگر دارویی وجود نداشته باشد، چه در داروخانه و چه در سکوهای اینترنتی، این مشکل وجود خواهد داشت.
نظارت ضعیف در عرضه اینترنتی دارو
معاون غذا و داروی دانشگاه علومپزشکی مشهد، در واکنش به این موضوع که دلیل راهاندازی بستر اینترنتی برای عرضه دارو از سوی مسئولان نظارت و کنترل بهتر اعلام شده است، اضافه کرد: این اظهارنظر در حالی است که برعکس این اتفاق خواهد افتاد و نظارت و کنترلها ضعیفتر خواهد شد؛ زیرا در داروخانه علاوه بر اینکه پزشک داروساز عرضه دارو را مدیریت میکند، بر نحوه نگهداری آن هم نظارت دارد.
روحبخش با بیان اینکه انجمن داروسازان با عرضه اینترنتی دارو بهشدت مخالف است، بیان کرد: درصورتیکه ارسال دارو از مبدأ داروخانه مدنظر باشد، موضوع متفاوت است. ضمن اینکه در آنصورت داروخانهها میتوانند این کار را انجام دهند و نیاز به سکوی اینترنتی نیست.